http://realhome.bg/
contacts

Избегнете най-честите грешки при закупуването на жилище за първи път

На всеки от нас се е случвало да направи покупка, за която по-късно да размисли и да съжали.

На всеки от нас се е случвало да направи покупка, за която по-късно да размисли и да съжали. Факт за човешката ни природа е да оставяме властта в ръцете на емоциите и импулса. Понякога това дава чудесни резултати - успех за секунди и дългосрочни ползи. Но всеки от нас има в гардероба си по една-две абсурдни дрехи, които все още може да си обясни защо е избрал, но не изхвърля, защото е дал за тях достатъчно пари. Или в кухнята ви има уред, който сте купили, но сте използвали два пъти и то преди месеци.
Чудесно е, че портфейлът ви може да понесе спорадичните изстрели с халосни патрони, без това да доведе до ненавременния ви фалит. Но необмислената покупка на кола или, познахте - жилище, може да се отрази по-сериозно на финансовото ви състояние.

 

Как да избегнем най-често допусканите грешки, когато ни липсва опит в избора на жилище?

 

  1. Не се привързвайте емоционално твърде много


Инвестицията, която ще направите, е възможно да е най-крупната в обозримото ви бъдеще. Може да звучи по-лесно на думи, но наистина най-практично е да бъдете прагматици - винаги може да се намери по-хубаво жилище от това, което в момента е грабнало сърцето и ума ви. Можете да опитате дори да намерите няколко такива, които да ви пленят и така да туширате ефекта от единственото и неповторимо, което всъщност просто се позовава на моментното ви състояние.

 

2. Не търсете сами

 

Не разчитайте само на своите добри умения за търсене. Също както пациентите следва да не се диагностицират сами, не е препоръчително и за търсещите недвижимо имущество без опит да се впускат в непознати води. Океанът от жилища е наистина голям и за съжаление в него дебнат не малко акули и рифове. Опитният и доверен брокер прекарва дните си в отсяване на най-добрите места, които да предложи на клиентите си. Той трябва да е в състояние да изброи най-важните характеристики на търсеното от вас и да ви помогне да се ориентирате.

 

3. Не се свързвайте директно със собственика, който е обявил жилището за продажба

 

В повечето настолни игри има някои действия, които автоматично водят до финансово наказание за участниците. Точно такова действие е директното свързване със собственик, който е пуснал обявата. Рискувате повече от завишена цена на имота, скрити дефекти и т.н. Имайте предвид, вашият агент е търговски компетентен и винаги ще постигне по-добра цена за вас!

 

4. Не предполагайте, че като собственик няма да има нужда да спазвате някои правила

 

Да имаш собствен дом носи огромна свобода - можеш да избираш всичко, свързано с обзавеждането, с прекарването на личното си време, с разпределянето на доходите. Но все пак е добре да се има предвид, че някои имоти идват с ограничения и условия още в документацията си.

Осигурете си по възможност предварителен достъп до документите, прочетете ги и така да се каже, погледнете под капака.

 

5. Разполагайте с достатъчно пари (особено, ако купувате жилище с кредит)


Със сигурност е чудесно да имате заделени пари за първата вноска - това ви дава сигурност и спокойствие.

Но е само върха на айсберга - професионалистите съветват при покупка на жилище с кредит да разполагате с достатъчна сума за изплащането на 2 до 3 вноски и за покриването на първоначалните разходи за документите и нанасянето си в жилището - включително и за вещи като уреди и мебели, особено ако се нанасяте самостоятелно за пръв път.

Някои експерти препоръчват да имате заделени настрана “спешни пари” - на стойност между три и шест месеца средни ваши разходи. Такива пари биха могли да бъдат много полезни при неочаквани ремонти или други спешни разходи.

Пет стъпки за безоблачна покупка на имот 12-05-2017

Представете си само пет стъпки, които ще ви се сторят лесни, като детска игра! Прочети още

Как да се справим със стреса от продажбата на дома си 12-05-2017

реал хоум 2 Продажбата на собствения дом е често изпълнена със стресиращи моменти. Прочети още